Verhalen vertellen

Share

Verhalen vertellen helpt bij een organisatieverandering. Bij de corporatie waar ik werk zijn we nu een jaar onderweg naar een andere manier van werken en er lijkt heel veel te gebeuren. Ik heb het bewust over “lijkt” omdat ik het niet 100% zeker weet. Ik hoor flarden van de dingen waar de ruim 600 collega’s mee bezig zijn; over mooie ervaringen en lastige zaken. Hoe verbind je de ontwikkelinge die op verschillende plekken gaande zijn tot een verhaal over hoe we op weg zijn én wat de klant daarvan merkt? Tot een verhaal dat inspireert en het gevoel bevestigt dat we op de goede weg zijn? Door mensen verhalen te laten vertellen die boeien. Boeiende verhalen verbinden en worden doorverteld.

Daarom heb ik gisteren samen met 15 collega’s een workshop “Verhalen vertellen” gevolgd.
Tijdens de workshop ontstonden al de eerste mooie verhalen: verhalen met een held, een moeilijkheid en een overwinning. Zoals het verhaal van Jack. Ik mag het van hem met jou delen.

Het verhaal van Jack

Jack is een jonge opzichter die in “Het Bolwerk van de Oude Rotten” komt te werken. Oude Rotten zijn opzichters die al jaren in het vak zitten.
Het valt Jack op dat de Oude Rotten ontzettend veel kennis en ervaring hebben van onderhoud en het woningbezit, maar dat ze geen kaas gegeten hebben van computers.
Jack is met ze aan de slag gegaan. Hij vertelt vol trots dat ze nu dagelijks achter hun PC te vinden zijn, met twee vingers typend en een grote glimlach op hun gezicht.

Het verhaal van Jack raakt ons. Vooral als hij vertelt waarom hij de oude rotten achter de PC wilde krijgen.
Omdat hij voorzag dat ze ontslagen zouden kunnen worden als ze niet met hun tijd mee zouden gaan. En dat wilde hij voorkomen.
Zij hebben zoveel kennis, zoveel ervaring en voegen daarmee zoveel waarde toe dat Jack ze, ook voor zichzelf, binnenboord wil houden.
En dat was niet de enige reden, het was ook gewoon iets “van mens tot mens”.

Het verhaal van Jack raakt mij ook omdat dezelfde vraag mij bezig houdt: “Hoe krijg je het voor elkaar dat de collega’s meekomen in de digitale tijdperk”. Thuis op internet een reisje boeken is iets heel anders dan je weg vinden in de systemen binnen organisaties. Op je werk kun je namelijk niet even een ander programma kiezen als het éne niet werkt.
Het verhaal van Jack maakt de oplossing zo simpel en zo dichtbij. En het past naadloos in het grotere verhaal van de organisatieverandering.

 

verhalen1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.