Permanente Educatie

Share

Permanente Educatie

De bestuurders van een paar woningcorporaties hebben niet professioneel gehandeld en de toezichthouders hebben toegekeken. Dat is reden om Permanente Educatie te verplichten voor beiden. Is dat een waarborg om malversaties te voorkomen?? Ik betwijfel het. Het is meer de aard van het beestje of normvervaging die ellende veroorzaken dan gebrek aan educatie. Maar het is een goede zaak dat Permanente Educatie zijn intrede doet in de Corporatiesector. Het heeft me namelijk altijd verbaasd dat mijn schoonzus, die fysiotherapeut is, haar vakmanschap actief op peil moet houden en dat het leren bij corporaties redelijk vrijblijvend is. 

je eigen leerroute kiezenPermanente Educatie

Hoe doe je dat?
In eerste instantie had ik bedacht dat iedereen jaarlijks minimaal 18 uur aan aantoonbaar geleerd moest hebben. Ik heb dat overgenomen van FidesWonen. Maar mijn collega’s wezen me erop dat dat niet helemaal strookt met Zelfregie en ons motto “Meer ruimte, minder regels”. Dat heb ik dus laten varen en ik gekeken hoe het in andere branches werkt. Daar wordt het verplichte leren gekoppeld aan het belang van de functie voor de missie van de organisatie. Als je dat vertaalt naar woningcorporaties dan zijn dat alle functies met klantencontacten, functies met een hoog risico op financieel of bouwkundig (veiligheid) gebied, leidinggevende- en adviseursfuncties. Voor deze cruciale functies bepaal je wat de noodzakelijke kennis en ervaring is die actief bijgehouden moet worden. Dat vertaal je in verplichte certificaten. Gelukkig werken we bij de Alliantie (mijn werkgever) als geruime tijd met Leerlijnen en hebben we al veel verplichte certificaten in kaart gebracht.
Het gaat er niet alleen om dat iemand ergens tijd aan besteedt, maar ook dat hij er iets van leert. Toetsen dus! Toetsen wordt niet ingezet als controlemiddel maar ter bevestiging van professionaliteit of om richting te geven aan ontwikkeling. Als de toets goed is doorstaan wordt er een certificaat gegeven. Het mooiste zijn certificaten met externe werking om jouw waarde op de arbeidsmarkt te verhogen. Daarom werken we vanuit de Alliantie samen met de Corporatie Academie en FLOW. En voor het bijhouden van de certificaten gebruiken we het LMS van de Corporatie Academie.

De lol van Leerpunten sparen
Dit is iets wat ik nog moet uitwerken. Naast de verplichte certificaten is het ideaal dat iedere medewerker zich actief ontwikkelt. Dat gaan we niet verplichten met een minimum aantal PE-punten per jaar. Hoe kun je mensen verleiden tot leren? Door het aantrekkelijk te maken. Als je leertijd uitdrukt in punten kun je een Leerscore maken, vergelijkbaar met de Kloutscore. En dan een beetje competitie, misschien een App. Nog leuker wordt het als de Leerscore koppelt aan  domeinen waarop geleerd is. Je kunt de volgende domeinen onderscheiden, gebaseerd op Professionele identiteit  zoals beschreven in het boek “Je binnenste buiten” onder redactie van Manon Ruijters.

professionele indentiteit1

Heb jij ervaring met een succesvolle leerverleiding? Dan hoor ik die graag.
Wil je bij jouw corporatie aan de slag met permanente educatie en kan ik je daarbij helpen? Dan hoor ik dat ook graag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.