Leerlijnen voor woningcorporaties

Share

Wil je doorgroeien naar een andere functie bij een woningcorporatie of wil je weten of je vakbekwaam bent?
Wil je een goed inwerkprogramma maken of een ontwikkelplan met je team?
Gebruik de Leerlijnen!

FLOW heeft voor een aantal vakgebieden bij woningcorporaties leerlijnen gemaakt. Die kun je gebruiken als je bij een woningcorporatie werkt en bovenstaande vragen je bezighouden. Bij elke leerlijn zit een zelftest en daarin staat wat je moet kennen en kunnen als je in dat vakgebied werkt.

TIP! Je krijgt de volledige leerlijn in beeld als je op alle vragen in de zelftest “Nee” antwoordt. Je kunt dan een persoonlijk advies downloaden met linkjes naar allerlei soorten leeractiviteiten. Er zijn immers meer manieren om te leren dan het volgen van een cursus. Je kunt de zelftest twee keer maken.

Inspiratie voor het gebruik van de leerlijnen.

We krijgen regelmatig vragen over HOE je de leerlijnen kunt gebruiken. Daarom geven we vier voorbeelden daarvoor in dit artikel.

1. Een inwerkprogramma maken

Je wilt een nieuwe collega goed inwerken zonder diegene te overladen met informatie. Dat betekent dat je het moet beperken tot wat iemand moet “kennen en kunnen” om aan de slag te kunnen gaan én wat de grootste risico’s zijn voor zichzelf, de klanten en de organisatie. Op basis van die twee zaken, kunnen werken & risico’s, maak je het inwerkprogramma. Je kunt de 4 C’s voor inwerken daarbij gebruiken: Connection, Culture, Clarification en Community. De 5e C geeft het belang aan om te checken of het goed gaat.

Hoe krijg je scherp wat in het inwerkprogramma voor een functie moet komen?

Interview een aantal collega’s die de functie uitoefenen en goed zijn in hun vak gestructureerd op basis van het functieprofiel. Interview ook de leidinggevende. Neem in de interviews naast de huidige invulling van de functie ook de organisatiestrategie en belangrijke toekomstige ontwikkelingen mee. En vergeet de basale zaken niet zoals de BHV en afspraken over bereikbaarheid. Maak op basis van de interviews samen een Top 10 voor wat een nieuwe medewerker moet kennen, kunnen en welke houding&gedrag wordt verwacht. Bepaal vervolgens hoe de nieuwe medewerker zich dat alles eigen kan maken en zet dat uit in de tijd. Dat is het inwerkprogramma.

De leerlijn kun je daar op twee manieren bij gebruiken:

  • Vul bij alle vragen van de zelftest “Nee” in. Gebruik het daaropvolgende Leeradvies als checklist voor je Top 10; staan daar nog dingen in waar jullie niet aan gedacht hebben en die wel belangrijk zijn? En je kunt het ook gebruiken ter inspiratie over hoe de nieuwe medewerker iets kan leren.
  • Laat de nieuwe medewerker de zelftest invullen en kijk welke onderdelen van jullie Top 10 hij/zij nog niet beheerst. Haal dat wat hij/zij al beheerst uit het inwerkprogramma.

2. Je eigen vakbekwaamheid meten.

De sector leerlijnen zijn niet corporatie-specifiek en jouw functie komt daar waarschijnlijk ook niet voor 100% mee overeen, maar je kunt de leerlijn wel heel goed gebruiken om je vakbekwaamheid te meten. Hoe?? Je vult de zelftest in en slaat het persoonlijke leeradvies op. Waarschijnlijk kon je heel veel vragen met “ja” beantwoorden. Daar sta je niet altijd bij stil en is fijn om je daar weer bewust van te zijn. Op een aantal vragen kun je misschien geen antwoord geven. Dat geldt bijvoorbeeld voor de vraag of je goed kunt samenwerken; dat kun je aan collega’s vragen. Ten slotte zullen er ook vragen zijn waarop je “nee” hebt geantwoord. Beoordeel of die vragen relevant zijn voor jouw functie. Als dat zo is, dan weet je wat je nog te leren hebt. Omdat je een leeradvies krijgt op basis van je antwoorden, krijg je ook suggesties voor hoe je dat kunt leren.

Als je het beeld helemaal compleet wilt maken, dan vul je de zelftest nog een keer in en beantwoord je alle vragen met “nee”. Neem het leeradvies dat daaruit komt mee naar je team of leidinggevende en neem door welke vragen relevant zijn voor je functie en wat er eventueel nog ontbreekt. Voor dat laatste bespreek je hoe bekwaam je op daarop bent.

 

3. Een ontwikkelplan maken met je team.

Ben je leidinggevende of teamcoach? Dan kun je de leerlijn gebruiken om samen met je team een ontwikkelplan te maken. Eerst vul je de zelftest zelf in en beantwoord je alle vragen met “nee”. Het persoonlijke leeradvies dat daaruit komt, vormt de basis voor het ontwikkelplan. Je beoordeelt die basis, haalt weg wat niet relevant is voor jouw team en vult het aan met zaken die specifiek zijn voor jullie organisatie of jouw team. Denk daarbij ook aan nieuwe ontwikkelingen die op het team afkomen. Het resultaat bespreek je met je team; klopt het, moet er iets bij, af, anders? Formuleer aanvullende vragen.

Vervolgens maken alle teamleden de zelftest van de leerlijn en beantwoorden ze de aanvullende vragen. Jullie bekijken samen de uitkomst: wat beheerst iedereen, wat beheerst een enkeling (is hij daar ook expert in?), wat missen meerdere teamleden en hoe erg is dat? Op basis van de uitkomst maken jullie een ontwikkelplan voor het team. Dat plan kan bestaan uit zaken die jullie als team oppakken en individuele ontwikkeldoelstellingen.

 

4. Doorgroeien naar een andere functie

Wil je weten wat je moet leren om door te groeien naar een andere functie? Doe dan de zelftest voor het vakgebied waar je wilt gaan werken. Het persoonlijke leeradvies dat daaruit komt, geeft zicht op wat je al beheerst en wat je nog te leren hebt. Om een andere functie te bemachtigen is er natuurlijk meer nodig dan kennis. Er moet een vacature zijn, het moet klikken met de andere collega’s, het moet je gegund worden om ervaring op te doen en je moet ook over de juiste competenties voor die functie beschikken. Niet alle competenties zijn immers aan te leren; accuratesse is bijvoorbeeld een competentie die je wel of niet hebt. Je kunt het leeradvies gebruiken om het gesprek aan te gaan over je ambitie. Wat zou je het beste kunnen leren om de kans op de functie te vergroten? Daar kun je dan je loopbaanbudget voor gebruiken.

Ten slotte

De sector stelt met de leerlijnen een prachtig instrument beschikbaar om het leren en ontwikkelen binnen jouw corporatie of team (verder) van de grond te krijgen. En voor jou als individu is het een mooie manier om zicht te krijgen op je vakbekwaamheid. Maak er gebruik van!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.