Leer technologie

Share

Voor mijn opdrachten houd ik me bezig met digitale leeromgevingen, tools voor leren, studio’s en hybride lesruimtes. Toen ik dit jaar naar de OEB ging verheugde ik me op de nieuwe inzichten die ik daar op zou doen. En dat is gelukt. In deze blog deel ik er een paar van.

Hybride lesruimtes
In 2021 zijn de hybride lesruimtes geïntroduceerd. Dat is een fysiek leslokaal met een groot beeldscherm en en controle paneel. Via het scherm kunnen mensen online deelnemen aan de leeractiviteit. Met het controlepaneel wordt de techniek in de ruimte geregeld. Voor de techniek in de lesruimte wordt vaak aangesloten op de techniek die de organisatie gebruikt voor hybride vergaderen. Daar was niet zo heel veel nieuws over te leren in Berlijn. Wel nieuw zijn de ‘bloopers’ in de hybride lesruimtes. Daar gaan we er nog een paar van meemaken in 2022; bereid je er maar op voor.

Voorbeelden van Bloopers
Fluisteren in de zaal is luid en duidelijk hoorbaar op de opname. Om te zorgen dat ze mensen die online deel nemen het geluid ook goed kunnen horen is een hybride ruimte voorzien van goede opnameapparatuur. Zo goed dat alles te horen is…
De camera volgt de docent, meestal. Je kunt via het controlepaneel instellen dat de docent in beeld blijft. De docenten die al een poosje hybride lesgeven vinden dat gewoon en besteden er niet veel aandacht meer aan. Tot … de camera iemand is gaan volgen die even naar de WC gegaan was en de docent daar pas na een kwartier achterkomt.
Vanwege de 1,5 meter regele kunnen er minder mensen in een ruimte. je kunt een grotere groep lesgeven door twee ruimtes te gebruiken en tussen de ruimtes te streamen. Na afloop van de les moet je wel opletten dan de stream gestopt is als ‘je even de les nabespreekt’.

Studio
Eén van de trends in leren is dat we van kostbare, lang durende e-learnings overgaan naar korte ‘leersnacks’. Die kun je makkelijk zelf maken. De studio komt in beeld als je kwalitatief goede ‘leersnacks’ wilt maken. Of als je een Webinar wilt geven. Dan komt de studio om de hoek. Bij een studio gaat hem goede akoestiek en belichting. In Berlijn heb ik twee mooie voorbeelden van mini-studio’s gezien. Dit zijn vast niet de enige en mogelijk ook niet te beste, ik deel ze alleen ter inspiratie.

WiseUp iStudio

Cube9 Dit is een klein geluidsdicht hokje, met ventilatie, voor het opnemen van je beeldscherm, een podcast of het geven van een online les. Dat hokje kun je overal in een gebouw plaatsen. En misschien zijn er al ‘Belcellen’ in jullie pand aanwezig die je daar ook voor kunt gebruiken.

Studio Dit is een opstelling met camera’s, beeldschermen, controlepaneel en belichting. Ik moest aan Ed Sheeran denken die in z’n eentje op toneel een heel orkest bedient.

Video
Er was ook veel aandacht voor apparatuur om video opnames te verwerken. De verwachting is dat studenten/collega’s het straks normaal vinden dat de opname van een les of Webinar is verwerkt in hapklare blokjes in een mooie verpakking. Dus daar waren veel tools voor. Eén voorbeeld daarvan is Panopto. Interessant is de ontwikkeling dat software en hardware leveranciers gaan samenwerken voor het beste resultaat. Panasonic stond op OEB is de stand naast Panopto met camera’s en streaming apparatuur. En een paar stands verder stond Ephiphan met een kastje om diverse bronnen samen te voegen voor een online sessie.
Ook Donald Clark ging in zijn workshop in op video’s. Video’s voor leren noemt hij ‘Shooting stars’: na het bekijken verbrandt de herinnering aan de inhoud snel. Wat bijblijft zijn de emoties en beelden die de video heeft opgeroepen. Dus als je een video inzet voor leren, moet je daar aandacht aan besteden. Voor kennis zijn andere media beter. En als je een video voor kennisoverdracht gebruikt, houdt die dan kort of deel hem op in duidelijke hoofdstukken die makkelijk doorzoekbaar zijn. En daar is software voor.

En nog meer
Anderen hebben ook geblogd over OEB, waaronder Joitske Hulsebosch en Wilfred Rubens.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.