De kunst van samenwerken

Share

In juli heb ik de Summerschool Samenwerking van SIOO gevolgd, het is een feest dat ik iedereen kan aanbevelen. In dit blog deel ik mijn belangrijkste inzichten. Ik begin met een inzicht dat Godelieve Spaas met ons deelde: Samenwerking gaat niet over winst en groei  maar over kennis delen en verrijken. Dit spreekt mij erg aan. Dit mooie perspectief past (nog) niet in onze westerse wereld maar we ontwikkelen ons wel in die richting. Menno Aardewijn schetst die ontwikkeling als volgt. In de tijd van Plato was de gedachte dat een goede staat gebaseerd is op vier deugden: moed, prudent en helder denken, gematigdheid en rechtvaardigheid. Machiavelli schoof dat later terzijde vanuit de gedachte dat de mens zwak is en dat wetgeving, macht en handhaving nodig zijn. Hiërarchie doet zijn intreden. De technologische revolutie schakelde de menselijke factor nog meer uit. De huidige ontwikkeling is dat de hiërarchie verdwijnt en de samenleving fragmenteert. We gaan op zoek naar nieuwe waarden.
Ik herken hetgeen Menno schetst over de aandacht voor waarden. Ik denk dan aan de aandacht die er is voor  “werken vanuit de bedoeling” en “waarderend onderzoeken”. In de context van technologische ontwikkelingen en globalisering zoeken we ook naar nieuwe organisatievormen; bijvoorbeeld met tribes en squads. Het klinkt nog wel raar “een squad voor private banking” maar het kan duiden op de (van origine niet-westerse) nieuwe redenen voor samenwerken die Godelieve noemt. Zij voegt daar een noodzaak aan toe: de aarde gedijt niet bij een streven naar winst en groei. 

De ontwikkelingen maken goede samenwerking steeds belangrijker. Dat geldt ook voor mijn werk en daarom ging ik naar de Summerschool.  Ik heb geleerd dat je samenwerking niet kunt ontwerpen maar dat je er wel vitamines en mineralen aan toe kunt voegen. Ik heb de volgende ingrediënten mee naar huis genomen.

Vitamines
Vitamine A: zorg voor een aanpak die energie geeft en de kans op fricties verkleint. Daarmee voorkom je “neeknikken en meestribbelen”.
Vitamine B: kijk breed. Samenwerken gaat over structuur, cultuur, psychologie, belangen, creativiteit, ontwikkeling en handelen. Zorg voor een goede basis op alle vlakken.
Vitamine C: laat het conflict toe. Beperk het tot een  taakconflict en maak het niet persoonlijk. Voorkom Collusie; het samen gezellig houden.
Vitamine M: samenwerken is mensenwerk. Zorg voor de juiste persoon voor de rol. Leer om te gaan met afwezig vertrouwen, dat moet immers groeien. Organiseer de ontmoeting.
Vitamine R: organiseer vooraf tijd voor reflectie gedurende de hele periode van samenwerken, creëer reflectieve ruimte.
Vitamine T: zorg dat alle belangen aan tafel zitten, ook die van de achterban. Als het horizontaal goed loopt hoef je het verticaal niet op te lossen.
Vitamine V: bevorder vertrouwen. Bespreek vooraf hoe je uit elkaar gaat als de samenwerking niet lukt. Dat geeft een prikkel om het goed te houden.
Vitamine W: Win Win. Als dat er niet is, begin er dan niet aan.

Mineralen
Kinesthesie: het vermogen om écht te communiceren.
Autopoesis: het vermogen om jezelf in het spel te brengen.
Improvisatie:  het vermogen om samen muziek te maken.

Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn samenvatting van de Summerschool; SIOOweek Samenwerken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.