Crypto: Hoe het begon

Share

Disclaimer: dit is geen financieel advies en ook niet 100% correct.

Omdat de Bitcoin in de belangstelling staat krijg ik vragen van vrienden of ze een Bitcoin moeten kopen. En als ze die niet moeten kopen, welke munten ik dan adviseer. Ik zeg dan meteen dat ik niet adviseer; de Cryptowereld is nieuw en onvoorspelbaar en Bitcoin kan naar de 100.000 gaan, maar ook naar 0. Ik heb me er in verdiept omdat ik geloof dat BlockChain en Cryptomunten de nieuwe manier van werken, handelen en communiceren zijn. In dit artikel deel ik mijn kennis over de ontwikkeling in andere Cryptomunten dan Bitcoin; de zogenaamde Altcoins. Mocht je in Cryptomunten willen investeren dan kun je dat gebruiken als vertrekpunt om zelf kennis te vergaren. Het is niet ‘de waarheid’, het is mijn interpretatie van de ontwikkelingen vanaf 2017. Wil je meer weten over Bitcoin of de periode van voor 2017? Dan kun je daar op Internet veel over vinden, bijvoorbeeld de gratis online workshops van Andreas M. Antonopoulos https://twitter.com/aantonop en de serie Podcasts van Laura Shin https://twitter.com/laurashin. Wil je meer weten over BlockChain-toepassingen in brede zin, dan is dit een interessante website: https://dutchblockchaincoalition.org/

Hieronder staan de ontwikkelingen in Cryptomunten en in welke Altcoins ik me heb verdiept. Ik heb onderscheid gemaakt naar drie periodes: 2017/2018, 2019 en 2020.

2017 -2018: de periode van de ICO’s

In 2017 kwam Bitcoin in het nieuws vanwege de snelle prijsstijging. Naast Bitcoin was er ook aandacht voor Ethereum. Met Ethereum kun je ‘smart contracts’ maken op de BlockChain. Het was de periode van de ICO’s: de Initial Coin Offerings. Iemand had een goed idee voor een BlockChain-toepassing en dat werd gefinancierd met de uitgifte van een digitale munt. Begin 2018 waren er op die manier meer dan 1.000 verschillende cryptomunten gemaakt. Veel daarvan waren zogenaamde ERC-20 munten, die gemaakt waren op Ethereum. Er waren veel goede initiatieven, maar er zaten ook cowboys tussen. Je moest dus goed opletten als je een munt wilde kopen, en dat geldt nog steeds. En net als bij een ‘gewone’ StartUps geldt ook voor ICO’s dat maar een klein aantal overleeft, ook al hadden ze een heel goed idee en een sterk team.

In deze periode waren er grofweg drie doelen voor cryptomunten:

1.      Om de echtheid te waarborgen. Het voorwerp krijgt een ‘echtheidsmerk’ dat op de blockchain wordt vastgelegd. Ook het transportproces wordt op de Blockchain vastgelegd. Je kunt hierbij denken aan luxegoederen, maar ook aan fair traide producten, medicijnen en diploma’s.

2.      Om peer-to-peer te handelen. De banken en andere instituten worden als intermediair uit een ruil-proces geschrapt. Voorbeelden hiervan zijn peer-to-peer leningen, maar ook betalingen over grenzen heen of de munt als ruilmiddel voor bijvoorbeeld energie. De blockchain is een grootboek en de transacties worden vastgelegd in smart contracts.

3.      Als platform voor interactie. Je kunt hierbij denken aan gaming-platforms, maar ook communities die een eigen munt hebben.

Deze doelen bestaan vandaag de dag nog steeds, maar ze raken steeds meer met elkaar verweven. Naast deze doelen kun je een Cryptomunt ook sec zien als iets dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt (Store of Value). De Bitcoin is hier een voorbeeld van. In het verleden is er wel eens een pizza mee gekocht, maar dat doet nu niemand meer.

Dit zijn een paar voorbeelden van munten waar ik me in deze periode in heb verdiept en die nog steeds (enige) waarde hebben: BTC, ETH, ADA, BAT, XLM, ICX, XRP, VEN, EOS, NULS, LEND (heet nu AAVE), IOTA, REQ, QSP, POWR, DASH, DGB, CVC en QNT. Als je wilt weten welke munten dit zijn, dan kun je de letters invullen op bijvoorbeeld Coinmarketcap of Coingecko.

No alt text provided for this image
BAT

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.