Crypto 2020: het jaar van de doorbraak

Share

Dit jaar is er aandacht gekomen van de institutionele beleggers met als belangrijke mijlpaal dat Paypal Cryptomunten als betaalmiddel heeft toegevoegd. Overheden staan ook welwillender tegenover Cryptomunten en Centrale Banken zijn bezig om eigen munten te maken. Omdat het nieuw is, worden er ook nieuwe regels gemaakt en rechtszaken gevoerd. Ondanks een doorbaak is het dus nog lang niet rustig rond Cryptomunten.

Binnen de Cryptowereld ging de aandacht dit jaar naar de doorontwikkeling van de financiële producten en naar DeFi in het bijzonder. DeFi staat voor Decentralized Finance en is de tegenhanger van de centraal geleide beurzen voor Cryptomunten zoals Binance en CoinbasePro. Met DeFi werd ook Yieldfarming geintroduceerd. Dat betekent dat Cryptomunten geruild werden tegen de meest gunstige koersen. Om dat ruilen te optimaliseren zijn er programma’s ontwikkeld die continu de prijzen op de decentrale beurzen met elkaar vergelijken en dan automatisch ruilopdrachten geven. Een succesvol voorbeeld hiervan is Yearn Finance. Een ander voorbeeld is Yam Finance. YAM ging door een programmeerfout na de lancering meteen ten onder, maar geeft visueel ‘farming’ goed weer.

No alt text provided for this image

Munten worden ‘geswapt’, geruild tegen een andere munt, in plaats van gekocht. Dit startte op speciale ruilbeurzen zoals Uniswap, Curve en 1Inch. Mensen die een bepaald project willen steunen kopen geen ICO meer maar worden Liquidity Provider (LP); je stopt geld in een project en in ruil krijg je geld voor de transacties die daar plaatsvinden. En de projecten geven zelf ook munten uit (en soms doet een ander dat voor ze – CurveFinance). De BlockChains zelf worden ook doorontwikkeld, niet alleen de schaalbaarheid is een thema maar ook de communicatie tussen de verschillende BlockChains (Interoperability).

Platforms komen weer in de aandacht voor andere zaken dan geld verdienen; ze zetten een cryptomunt in om mensen te binden aan de community. Voorbeelden hiervan is Layer1 en Coin-artist. Ook Gaming-platforms worden door ontwikkeld, een voorbeeld daarvan is VIMworld.

De laatste ontwikkeling in 2020 is dat kunst en crypto elkaar ontmoeten. Dit vertaalt zich in Non Fungible Tokens (NFT’s) die als kunstobject worden verkocht. Eind 2020 heeft een veiling van NFT’s 3,5 miljoen opgeleverd. Andere voorbeelden van NFT’s zijn figuurtjes en kaarten die voor gaming worden gebruikt. NFT’s worden verhandeld op online veilingen. Voorbeelden hiervan zijn Open SeaRarible en Nifty.

In 2020 zijn heel veel munten aan mijn volglijst toegevoegd. Veel daarvan volg ik omdat ze mooi of grappig zijn of omdat ze een interessante ontwikkeling vertegenwoordigen. Mocht je van plan zijn in deze nieuwe initiatieven te investeren, zoek dan heel goed uit wat de functie is en wie erachter zit. Iedereen kan namelijk een (ERC20 of ERC721) munt maken. In 2020 is de term Rug Pull niet voor niets uitgevonden; het kleed wordt zo onder je voeten vandaan getrokken.

Dit zijn de munten die ik in 2020 heb toegevoegd aan mijn volglijst: AVA, SNX, DOT, Sushi, UNI, Yam, Meme, Don’t by Rope, Based, ANT, BOT, ZAP, DIA, eGLD, EhrT, COMP, Loom, UBT, SRM, RSR, API3 en REN.

No alt text provided for this image

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.