Ben jij een “meatpuppet”?

Share

Een “meatpuppet” is iemand die de stoel warm houdt tot hij vervangen wordt door een robot. Denk bijvoorbeeld aan de chauffeurs van UBER  in afwachting van de zelfrijdende auto. Het fenomeen van ‘meatpuppets’ is één van de inzichten die ik heb opgedaan tijdens de Learning Technologies Conference.  Tijdens een geweldig optreden vertelt Ben Hammersley  dat alle beroepen die in de de kern als taak hebben om flowcharts te doorlopen, zoals die van advocaat,  worden vervangen door robots. Hoe snel dat gaat is niet te voorspellen, maar Oxford heeft het over twee decennia. Er is al een robot geslaagd voor het toelatingsexamen voor de Universiteit.

leren op 3 veldenWerkgevers kunnen anticiperen op deze ontwikkelingen door medewerkers niet alleen leer-faciliteiten te bieden voor hun huidige baan maar ook voor hun loopbaan. En nog beter is het om mensen bewust te maken van de ontwikkelingen die gaande zijn. Niet iedereen zal daarop anticiperen maar volgens mij is het de taak van de werkgever om hen daar op zijn minst op te wijzen.

Het tweede wat me bijgebleven is dat je beter de technologie kunt volgen dan de leider. Een interessant inzicht. Een extreem voorbeeld uit het verleden is de leider van Kodak, maar ook nu zijn er nog maar weinig leiders bezig met de gevolgen van kunstmatige intelligentie voor hun bedrijf en jouw baan.

Het derde inzicht levert een presentatie van Cathy Moore over “content mapping”. De kern is dat je een les niet start met kennisoverdracht om die vervolgens te toetsen, maar met een scenario met beslismomenten. Dit inzicht wordt verrijkt met de presentatie van Dave Buglass over een “ontwikkel-reis”: ontwerp het scenario vanuit het gezichtspunt van de lerende.

Cathy Moore noCathy Moore do

 

 

 

 

 

 

Plaatje links is de oude manier, plaatje rechts is “content mapping”. Het scenario kun je verwerken in een e-learning.  Het maken van e-learnings wordt steeds eenvoudiger. Donald Clark vertelt over software waar je aan de ene kant een powerpoint, video, pdf etc in stopt en dan komt er aan de andere kant een e-learning plus een Wikipedia uit. Onvoorstelbaar!

Samengevat
Maak het leren tot een reis die de lerende zelf kan samenstellen.
Laat de reis niet stoppen bij de baan, biedt een loopbaanreis aan.
En laat de technologische ontwikkelingen de reisleider zijn.

De conferentie  heeft ook paar dingen gebracht waar ik nog op aan het kauwen ben.
De invloed van kunstmatige intelligentie (AI) op leren is daar één van. Donald Clark behandelde onderstaande onderwerpen, maar ik kan het nog niet bevatten.

Kunstmatige Inteligentie (AI) en leren

10 algoritmes die “Watson” kan verwerken in leren.

 

 

 

 

 

 

 

 

Een tweede is een pleidooi om alleen uit te gaan  van bewezen theorieën.
Donald Clark zet een streep door Leerstijlen en MBTI. Clive Sheperd gaat nog verder en zet ook een streep door de 70-20-10.
Ik geloof in alle drie…..

IMG_3459

 

 

 

 

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.